image002.gif

 

Sport Combinatie BADHOEVEDORP CLUBHISTORIE

 

sc Badhoevedorp bij het WK Honkbal Dames 2012

home nieuws h&s afdeling

 

Drie (ex) sc Badhoevedorp leden op WK Honkbal Dames in Canada.

 

vrouwenbaseball.png

In ons nationale team spelen drie (ex) Badhoevedorp leden, t.w. Lindy Boland, Donna Hartman en Gallieth Haaker (nu Pirates). Het is toch fantastisch dat een vereniging als s.c. Badhoevedorp op dit hoogste nivo ter wereld is vertegenwoordigd.

 

wedstrijdschema en resultaten

locatie

selectie

 

 

image014.jpg

image013.jpg

image002.jpg

Gallieth

Lindy

Donna

 

HET JOURNAAL

Nieuws vanuit Edmonton, Canada.

 

Wo. 08-08-2007: Going to Canada!!!

 

Vandaag is het Nederlands Dames Honkbalteam vanaf Schiphol vertrokken naar Edmonton, Canada om de World Cup 2012 te gaan spelen.

image017.jpg

 

 

Vr. 10-08-2007: USA - NEDERLAND

 

Vandaag staat de eerste wedstrijd op het programma en direct eentje van formaat. Amerika is de tegenstander. Donna is de startende pitcher voor Nederland en Gallieth begint op het eerste honk. Dat het zwaar zou zijn moge duidelijk zijn. Het werd een 10-0 nederlaag na vijf innings.

 

 

Hier nog een link naar de openingsceremonie: klik hier.

 

 

Za. 11-08-2007: NEDERLAND - JAPAN

 

Tegen Japan stond een zeer grote uitdaging op het programma. De Japanse dames hadden namelijk sinds het eerste WK in 2004 (het evenement wordt om de 2 jaar georganiseerd) steeds in de finale gestaan en de laatste twee edities winnend afgesloten. Gallieth stond evenals gisteren weer op het eerste honk. Tegen het slaggeweld van de regerend wereldkampioen was onze nationale ploeg niet opgewassen. Met name de eerste en laatste inning waren wat dat betreft dramatisch. In de laatste inning mocht ook Lindy haar debuut maken aan slag. Ze leek een mooie honkslag te slaan, maar ging toch net uit op het eerste honk. Met een door Gallieth geslagen vangbal kwam er een einde aan deze wedstrijd die met 0-21 verloren ging.

Opvallend genoeg de prestatie van Gallieth, die van de 5 honkslagen aan Nederlandse zijde er twee op haar conto mocht schrijven en met 2 uit 3 een prima resultaat boekte.

 

 

 

Zo. 12-08-2007: CHINEES TAIPEI – NEDERLAND

 

Ook de derde partij op het WK is verloren gegaan, maar er werd in deze wedstrijd wel gescoord. Nadat in onze derde slagbeurt de honken volliepen kon het eerste punt gescoord worden. En een honkslag van Gallieth, die ook vandaag weer op het eerste honk stond, betekende het tweede punt voor Nederland. In de vijfde inning kwam er nog een puntje bij. Lindy ingezet als pinchhitter en kwam als tweede aan slag. Ze produceerde een mooie honkslag. Ze kwam zelfs uiteindelijk op het derde honk terecht en na een honkslag kon ze het derde punt voor Nederland scoren. Na de derde nul trad opnieuw de mercy-rule in werking en dat betekende einde wedstrijd. Al met al kunnen we toch spreken van een positieve Badhoevedorpse inbreng in deze wedstrijd.

 

 

 

Ma. 13-08-2007: AUSTRALIE – NEDERLAND

 

Na de nederlaag tegen Taipei zat de ploeg er aardig doorheen. Maar nadat de dames even lekker hadden kunnen winkelen konden ze weer vol goede moed aan de volgende partij beginnen. Wel die vierde wedstrijd van dit WK is op een spektakelstuk uitgelopen. Na een 2-0 opgelopen achterstand kwam men in de tweede inning goed terug. Lindy kreeg als aangewezen slagvrouw 4-wijd. De honken liepen vol en Nederland kon de score ombuigen naar een 2-4 voorsprong door o.a. een score van Lindy. In de derde inning kreeg Lindy wederom 4-wijd en met drie honken vol en een stand van 2-6 kwam Gallieth aan slag. De bal werd het veld in geslagen maar Gallieth werd helaas toch de derde nul. Australië kwam daarna terug tot 4-6. In de vierde inning kreeg Nederland opnieuw drie honken vol, maar men wist niet te scoren. De tegenstander deed het beter en nam een 7-6 voorsprong. In inning 5 zagen we bij twee nullen een tweehonkslag van Gallieth. Er kon helaas niet uit gescoord worden. In de zesde inning ging het even fout en Australië kon uitlopen naar 13-6. En dan de laatste slagbeurt. Lindy opent met 4-wijd en komt door een honkslag en 4-wijd op het derde honk, drie honken vol. Op een honkslag van Gallieth kan Lindy 13-7 scoren. Even later kan ook Gallieth scoren na een tweehonkslag en Nederland komt daardoor terug tot 13-11. Met Donna inmiddels als pinchrunner op twee heeft Nederland nog kans. Helaas lukt het niet meer. Zo werd er dan wel verloren, maar eervol.

 

 

 

Di. 14-08-2007: NEDERLAND – CANADA

 

Na de mooie wedstrijd tegen Australie moesten onze meiden vandaag tegen het nog enige ongeslagen team, Canada, aantreden. Het moge duidelijk zijn dat dit duidelijk een maatje te groot was. Zoals gebruikelijk stond Gallieth weer op het eerste honk. Lindy en Donna bleven deze wedstrijd beiden op de bank. Tot aan de vierde inning ging het redelijk, maar liep de score van 0-4 op tot 0-13. Via twee runs kon men nog wel iets terug doen, maar de thuisploeg scoorde ook in de vijfde nog eens flink. Aan slag had Nederland weinig in te brengen.

Woensdag hebben onze dames een rustdag. Dan volgen nog de wedstrijden tegen Venezuela en Cuba, teams die samen met ons in de onderste regionen verblijven, dus wellicht liggen er nog mogelijkheden.

 

 

 

Do. 16-08-2007: VENEZUELA - NEDERLAND

 

Vandaag wellicht een mogelijkheid om een mooie uitslag neer te zetten. In de eerste inning kwam Nederland op een 0-3 achterstand die ene inning later opliep tot 0-5. In de derde inning wist Gallieth met 1 uit een honkslag in het linksveld te slaan. Via een velderskeus kwam ze na een honkslag op twee terecht. Daarna viel helaas de derde nul. De volgende inning liep Venezuela uit naar 0-8. In de gelijkmakende beurt kon Nederland iets terug doen. Na een foute aangooi op het eerste honk werd het 1-8 en na een velderskeus kwam het tweede punt binnen. de velderskeus leverde overigens wel een dubbelspel op. Ook de tegenstander scoorde tweemaal; 2-10. De vijfde inning begon hoopgevend. Na een honkslag kwam Gallieth aan slag. Ze sloeg een fraaie tweehonkslag in het linksveld. De volgende slagvrouw kreeg opzettelijk 4-wijd. Alle honken vol. De situatie was dus als volgt:

 

image013.jpg

 

Een verre opofferingsklap leverde wel het derde punt op. Op een tik van Antal Roos, die zelf uit ging, kon Gallieth 4-10 scoren. En na een nieuwe honkslag werd het zelfs 5-10. En nog steeds in dezelfde inning liepen opnieuw de honken vol (met twee nullen!!). En ondanks een nieuwe pitcher kwam er weer een honkslag, 6-10. Hierna viel dan de derde nul. Maar Nederland zat toch weer een beetje in de wedstrijd.

Met de kop aan slag bij Venezuela kon Nederland niet voorkomen dat het 6-13 werd. Inning zes begon met Gallieth aan slag maar ze ging uit op het eerste honk en ook de twee volgende slagvrouwen haalden het niet. Venezuela wiste er in de volgende inning ene puntje bij te maken (6-14). In de laatste slagbeurt kon Nederland geen potten meer breken.

 

 

 

Vr. 17-08-2007: NEDERLAND – CUBA

 

Ook de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen Cuba heeft Nederland niet dat ene succesje gebracht waarop het zat te wachten. Na een 0-5 achterstand kon er in de derde inning pas iets terug gedaan worden. Nadat Gallieth via 4-wijd op de honken gekomen was kon ze via een tweehonkslag van Amber Dammers het eerste punt scoren. Na schijn van de pitcher werd het ook nog 2-5.

In de vijfde inning vonden er wat wissels plaats en ging Gallieth van het eerste honk naar het rechtsveld. In die inning liep de achterstand op naar 2-10. Nederland kon daar slechts 1 punt tegenover stellen. In het begin van de laatste inning werd de score 4-13. In de laatste slagbeurt van Nederland mocht Lindy opdraven als pinchhitter. Via geraakt werper kwam ze op het eerste honk terecht. Door een tweehonkslag die volgde kwam ze op drie. Na de volgende hit kon na een velderskeus de 5-13 scoren. Dat was tevens de eindstand.

 

image006.jpg

 

De eindstand van de groepsfase is als volgt:

team

wed.

gew.

ver.

gem.

Japan

7

6

1

0.857

Canada

7

6

1

0.857

U.S.A.

7

5

2

0.714

Australië

7

4

3

0.571

Chinees Taipei

7

3

4

0.429

Venezuela

7

3

4

0.429

Cuba

7

1

6

0.143

Nederland

7

0

7

0.000

 

Vanaf zaterdag beginnen de kruisfinalewedstrijden en zondag de uiteindelijke finalewedstrijden. Welke dat zijn vindt je hieronder.

 

 

Za. 18-08-2007: CHINEES TAIPEI - NEDERLAND

 

De winnaar van deze wedstrijd zou mogen gaan spelen om de vijfde en zesde plaats. Nederland startte. Gallieth opende met 4-wijd en Minke Blok met geraakt werper. Met 2 nullen en 3 honkien vol en hit van Jessica Kroeskop, waarop Gallieth en Minke kunnen scoren. In het veld startte Nederland met Donna op de heuvel en Gallieth in het rechtsveld. Er vielen drie runs te noteren, 3-2 achter. In de tweede en derde inning werd er niet gescoord. De vierde Nederlandse slagbeurt begon met 4-wijd en een honkslag. Na de eerste nul en nog een honkslag stonden we met 1 en 3 bezet. Toen viel de tweede nul, maar toen kwam Gallieth aan slag en zijn sloeg een geweldige driehonkslag waardoor Nederland op een 3-4 voorsprong kwam. Na een fout op ene hit van Minke kon Gallieth zelfs de 3-5 scoren. In de vierde inning werd er niet gescoord. Onze vijfde slagbeurt leverde geen punten op. In de gelijkmakende beurt ging het fout. Donna werd gewisseld en door veldfouten kon Taipei de score ombuigen naar 6-5. Ondanks een tweehonkslag van Gallieth in de zesde inning werd er niet gescoord, iets wat Taipei wel deed, 7-5. In de laatste slagbeurt kwam Nederland niet tot scoren en wat zo mooi begon eindigde helaas toch nog in mineur. Erg jammer, want een verrassing hing in de lucht. Zondag mag er gespeeld worden om de zevende en achtste plaats. Wie weet lukt het dan.

 

 

 

Zo. 19-08-2007: CHINEES TAIPEI - NEDERLAND

 

Nederland startte vandaag aan slag en Gallieth opende direct met een honkslag. Ze stal het tweede honk en kwam na een honkslag op 3. Na nog een honkslag kon ze scoren en doordat Cuba niet goed opletten kwam ook de 2-0 over de plaat. Toch wist datzelfde Cuba in de gelijkmakende slagbeurt op een 2-5 voorsprong te komen. Nederland gaf niet op een door een fout aan Cubaanse kant werd het 3-5. Cuba kwam daarna niet tot scoren. In de derde slagbeurt liepen de honken vol, maar er kon niet van geprofiteerd worden. Cuba daarentegen wist bij 2 nullen toch nog te scoren, 3-6. In de volgende slagbeurt wist Nederland goed terug te komen en ondanks 2 nullen kwam de 4-6 en de 5-6 over de plaat. Cuba kwam daarna niet ver, mede door twee fraaie vangballen aan Nederlandse kant.

In de vijfde slagbeurt begon Nederland met 4-wijd en na een velderskeus viel de eerste nul. Met 2 en 3 bezet werd er een vangbal in het verre veld geslagen maar toch kon de 6-6 gescoord worden. Na een honkslag en een fout aan Cubaanse kant kwam Nederland zelfs op een 7-6 voorsprong. Cuba kon in zijn slagbeurt geen potten breken en datzelfde gold voor Nederland in de eerste zes. Cuba wist echter opnieuw terug te komen en boog de stand om naar 7-8. In de laatste slagbeurt van Nederland moest het dan toch gaan gebeuren. Antal Roos opende met een honkslag en werd vervangen door Jessica Kroeskop als pinchrunner. Hilde Bosker ging vervolgens uit op het eerste honk. Hierop werd Lindy ingezet als pinchhitter. Ze kreeg 4-wijd en dus werden 1 en 2 bezet. Cuba wisselde nu van pitcher, maar die ging meteen in de fout en zo konden de honklopers een kussen opschuiven. Mickey Ras kreeg vervolgens 4-wijd en de honken waren vol. Cuba wisselde opnieuw van pitcher. Aan Nederlandse kant kwam Gallieth aan slag en die wist er wel raad mee. Ze sloeg een prachtige honkslag, waardoor Jessica 8-8 scoorde en Lindy de 9-8 over de plaat bracht. Ook Mickey kwam over thuis (10-8) en Gallieth probeerde drie nog te halen, maar ze ging uit. Maar ze had haar werk fantastisch gedaan. Nederland op voorsprong.

In de laatste inning werd het dus buigen of barsten. Er werden wat wijzigingen doorgevoerd, waardoor Lindy er weer uitging en vervangen werd door Donna, die als closer moest gaan fungeren. De eerste slagvrouw verdween met 3-slag aan de kant. De tweede legde een fraaie stootslag neer en bereikte het eerste honk save. De daarna geslagen bal werd schitterend door Gallieth verwerkt en het daarop volgende dubbelspel betekende “EINDE WEDSTRIJD”!! De vreugde was uiteraard erg groot.

 

Article photo

 

Het venijn zat hem dus toch in de staart. De eerste internationale overwinning van een Europees team en dat op een WK, fantastisch. En sjovinistisch als we zijn, mogen we zeggen: “en dat met een hoog sc Badhoevedorp gehalte”. We zijn trots op onze meiden en feliciteren hen met dit mooie resultaat.

 

 

Dinsdagmorgen 21 augustus wordt de ploeg terug verwacht op Schiphol. Wat een ontvangst zal dat worden.

 

En om het verhaal nog even af te maken. Japan werd voor de derde keer op rij wereldkampioen.

 

Wellicht krijgen we nog foto’s van iemand, dan zullen we ze zeker plaatsen.

 

 

terug naar boven

 

WEDSTRIJDSCHEMA/UITSLAGEN NEDERLAND

 

10 augustus: 

USA – Nederland

10 - 0

11 augustus: 

Nederland – Japan

0 - 21

12 augustus: 

Chinees Taipei – Nederland

17 - 3

13 augustus: 

Australie – Nederland

13 – 11

14 augustus: 

Nederland – Canada

2 – 19

16 augustus: 

Venezuela – Nederland

14 – 6

17 augustus: 

Nederland – Cuba

5 - 13

 

KRUISFINALES

 

18 augustus: 

Chinees Taipei - Nederland

7 - 5

18 augustus: 

Venezuela – Cuba

9 - 6

18 augustus: 

Japan – Australië

5 – 1

18 augustus: 

Canada – U.S.A.

4 - 17

 

FINALES

 

19 augustus:  7/8

Cuba - Nederland

8 – 10 !!!!

19 augustus:  5/6

Chinees Taipei – Venezuela

1 – 6

19 augustus:  3/4

Canada - Australië

17 – 13

19 augustus:  1/2

Japan – U.S.A.

3 - 0

 

 

terug naar boven

 

DE SELECTIE VAN NEDERLAND

 

image001.png

 

terug naar boven

 

LOCATIE

 

image018.jpg

Telus Field Edmonton waar de meeste wedstrijden worden gespeeld.